OVER ONS

Het platform “Quarantaine Archief” (#AQA) wil bijdragen aan het documenteren en archiveren van de coronacrisis. We moedigen archiefdiensten aan om bijzondere archiveringsacties op te zetten en zetten die hier in de kijker. We verwijzen naar initiatieven die bronnen over deze historische periode verzamelen. We delen informatie die nuttig kan zijn bij het archiveren van materiaal over deze crisis. Het #AQA-platform is in april 2020 door de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) en de Association des archivistes francophones de Belgique (AAFB) gelanceerd.

Burgerinitiatieven

Overal ter wereld ondernemen burgers, journalisten, zorgpersoneel, organisaties, bedrijven, enz. pogingen om te getuigen over hun ervaringen met Covid-19 of een lockdown. 

Archivarissen in actie

We moedigen archiefdiensten, informatiebeheerders en archivarissen aan om de zeer verscheiden impact van de coronacrisis te documenteren en te archiveren.

Studies

De pandemie trekt de aandacht van onderzoekers uit vele disciplines en organisaties. Er verschijnen dagelijks artikels en studies en dit allicht nog tot enige tijd na de crisis.

Tools

Bent u archivaris of informatiebeheerder? Stelt u zich vragen over hoe u al die informatie over de coronacrisis kan archiveren? Hier vind je informatie en verwijzingen naar diverse hulpmiddelen. 

Doorheen de tijd

Het heden bewaren om morgen geschiedenis te kunnen schrijven is één van de voornaamste opdrachten van elke archivaris en dit sinds lang. Hoe hebben archivarissen in het verleden getracht om documenten te vergaren en bewaren tijdens crisisperiodes?

Zin om deel te nemen?

Wil u een artikel, getuigenis of tool met ons delen? Heeft u zin om ons klein gemotiveerd team te vervoegen? Dit samenwerkingsplatform staat open voor iedereen van goede wil (archivaris of niet).  

Initiatieven in Europa en België

*