Online bronnen archiveren

Meemoo ondersteunt en adviseert bij archiveren van online bronnen

De online bronnen over de coronacrisis capteren en ze vervolgens duurzaam bewaren is de eerste vereiste om ze voor de lange termijn toegankelijk en levend te houden.

Wat kan jij doen?

Wil je zelf websites archiveren, maar weet je niet goed hoe daaraan kan beginnen? Raadpleeg dan zeker de handleidingen over het archiveren van websites op onze kennisplatformen CEST en TRACKS. Op CEST staat ook documentatie over het webarchiveringsproject ‘Catching the digital heritage’ van Amsab-ISG en Liberas. Daarin vind je nuttige informatie over tools, goede metadateringspraktijken en juridische implicaties i.v.m. het archiveren van websites.

Om te vermijden dat iedereen dezelfde online bronnen capteert en bewaart, en dat de belangrijkste bronnen over het hoofd worden gezien is overleg belangrijk. Werk daarom samen met collega-instellingen en deel je kennis en vaardigheden.

Ook als zelf websites archiveren niet tot je mogelijkheden behoort, kan je nog een waardevolle bijdrage leveren door op het suggestieformulier van het IIPC (de International Internet Preservation Consortium) belangrijke websites over de coronacrisis toe te voegen. Ze komen dan in een wereldwijde collectie terecht die beheerd wordt door het Internet Archive. Die collectie bevat ondertussen bijna 3.000 sites in een dertigtal talen. 

Wat doet meemoo?

Wij zijn druk in de weer om onze handleidingen over het archiveren van websites te actualiseren en uit te breiden, zodat we jou nog beter kunnen ondersteunen. Indien je als erfgoedwerker vragen hebt over het archiveren van online bronnen over de coronacrisis, kan je ons voor advies steeds bereiken via info@meemoo.be.

Ook overleggen we met een aantal van onze contentpartners en andere actoren welke acties we samen kunnen ondernemen opdat waardevolle Belgische online bronnen over de coronacrisis gearchiveerd worden.

En natuurlijk zetten we ondertussen ook de instroom van digitale content van onze content partners in het meemoo-archiefsysteem verder. De digitale audio, video en foto’s over de coronacrisis uit hun archieven en collecties worden duurzaam bewaard, en, waar mogelijk, in de toekomst ook publiek toegankelijk gemaakt voor specifieke doelgroepen (zoals leerkrachten en leerlingen).

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *