Dagboek in tijden van corona

Archief Gent verzamelt getuigenissen

Toen wij een aantal foto’s spontaan doorgestuurd kregen, over Gent in coronatijden, wilden we hier iets mee te doen. We speelden toen al een paar dagen met het idee om dagboekverhalen in tijden van corona te verzamelen om op die manier deze crisis te documenteren voor toekomstige generaties. Verhalen die in de pers verschijnen zullen later wel nog terug te vinden zijn in de documentaire-collecties van de verschillende media. Wij wilden op zoek gaan naar verhalen uit eerste hand. Daardoor beperkten we ons niet enkel tot geschreven dagboeken; ook foto’s, filmpjes, blogs, vlogs, instagram, tekeningen, kunstwerken, gedichten, liedjes… Alles komt in aanmerking om opgenomen te worden in deze collectie.

Na overleg met onze communicatiedienst en de bevoegde schepen werd het concept gelanceerd op 26 maart, 1 week na de aankondiging van de ‘blijf in uw kot’-maatregelen. Het was heel belangrijk de oproep zo snel en zo breed mogelijk te verspreiden. Daarom lanceerden we deze op facebook om daarna verder te verspreiden via Twitter, LinkedIn…enz.  Bijna onmiddellijk werd dit opgepikt door vrt news, gevolgd door een reportage op AVS, een interview bij Ugent.fm en artikels in verschillende kranten.

We plaatsten ook een link naar een ondersteunende webpagina waar meer uitleg op te vinden is. De schenker krijgt op de webpagina de keuze om onmiddellijk iets door te sturen naar ons e-mail adres of om een formulier in te vullen met zijn/haar contactgegevens. Op die manier kunnen geïnteresseerden hun materiaal bundelen, en ons na de crisis doorsturen.  

De oproep werd, dankzij de verschillende media-kanalen,  massaal gedeeld en gesmaakt door de Gentenaars, in binnen-en buitenland, waardoor we 11 dagen later al aan 105 reacties zitten. Het aanbod is heel gevarieerd: foto’s, filmpjes, stop- motion, tekeningen, cartoons, gedichten, dagboekverhalen, blogs, instagram stories, posters… Ook de schenkers zijn een heel divers publiek: onderzoekers, studenten, jonge moeders, gepensioneerden, fotografen, collega’s…

Om Gentenaars te blijven motiveren en vooral te blijven inspireren zetten wij wekelijks een aantal ontvangen schenkingen in de kijker op onze Facebook-pagina (met toestemming van de eigenaar).

Een collega van Archief Gent is zelf een werklogboek gestart aan het begin van de crisis.
Étiquettes:

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *