VERWERVEN VAN DOCUMENTEN EN GETUIGENISSEN VAN HET LEVEN IN OPSLUITING-PANDEMIE « Coronavirus »

Project voor de bewaring van documenten voor toekomstige generaties

Les mesures prises par le gouvernement pour prévenir la propagation du coronavirus imposent à nombre d’entre nous de rester à la maison. Les mesures sont tout à fait exceptionnelles et rappellent quelque peu le lockdown van 21 tot 26 november 2015 denken.

De Archiefdienst van de Stad Brussel wil deze periode documenteren om deze voor toekomstige generaties bij te houden.

Opsluiting en een verbod op het verlaten van de eigen woning staan het publiek niet toe om bv. berichten aan de Beurs achter te laten, zoals in de nasleep van de aanslagen van 22 maart 2016.

Er verschijnen echter veel foto's, video's en getuigenissen op internet, die ons een inkijk geven in het leven in relatieve opsluiting, die het applaus van dank aan het personeel dat werkzaam is in de gezondheidszorg tonen of andere ongewone en ongepubliceerde scènes, die tips geven om deze periode zo goed als het kan door te maken, enz.

Na verloop van tijd, dreigt wat op het internet is gepost te verdwijnen of verloren te gaan in de massa van informatie die beschikbaar is op het web. De Archiefdienst doet daarom proactief aan webarchivering. 

Tegelijkertijd heeft de Archiefdienst de Brusselaars opgeroepen deze getuigenissen voor toekomstige generaties te bewaren. Deze oproep werd doorgegeven op onze website en op sociale netwerken. 

We hebben op deze manier al een heleboel foto's, video's en webpagina's kunnen verwerven.

Foto’s van Jasper Paulissen, « Brussel, Een Lege Stad », bewaard bij ASB, 24032020

Video aan Stephane Colognesi, « Applaus 20 U in Brussel», bewaard bij ASB, 04042020

Vidéo de Christian Vreugde, “Nous soutenons le personnel de Santé, Parc du Forum”, conservée aux AVB, 19032020

Mais nous profitons également de cette plateforme “Archives de Quarantaine Archief (#AQA) : dossier Covid-19” pour inviter les bruxellois qui tiennent un journal papier, ou documentent cette période d’une autre manière : compte de médias sociaux, site web, photos, podcast, vidéos, Youtube, etc. à partager leurs expériences personnelles en nous contactant via l’adresse archief@brucity.be , zodat we met iedereen in het bijzonder kunnen nadenken over de beste manier om deze (digitale) documenten duurzaam te bewaren  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *