Covid 19 en de vrouwenbeweging : Het AVD-carhif verzamelt de getuigenissen

Het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis is gespecialiseerd in vrouwen-, gender- en seksualiteitsgeschiedenis. Het bewaart een rijke collectie archieven, publicaties, affiches, foto’s en ander materiaal over de geschiedenis van de vrouwen- en lesbische beweging en aanverwante thema’s.

Het AVG-Carhif valoriseert die geschiedenis via wetenschappelijk onderzoek, publicaties, tentoonstellingen en pedagogische instrumenten.

Tijdens de covid-19 pandemie toonden vrouwenorganisaties, feministes en gelijkekansen-instanties zich al snel bezorgd over de genderspecifieke impact van de gezondheidscrisis, van de quarantainemaatregelen en van de verlamming van de economie.  

Ze kaartten de werkomstandigheden aan in een aantal sterk vervrouwelijkte sectoren (zorg, verkoop …), het inkomensverlies van vrouwen in precaire jobs, de combinatie van thuiswerk en de zorg / schoolbegeleiding voor kinderen, de extra belasting van alleenstaande moeders, de toename van intrafamiliaal geweld, de genderaspecten in het vele vrijwilligerswerk (mondmaskers stikken …), de ongerustheid over de toegang tot abortus, de moeilijke situatie van sekswerkers / vrouwen in prostitutie … en nog veel meer.

Het AVG-Carhif wil zoveel mogelijk materiaal verzamelen over deze facetten van covid-19 en de mobilisaties errond. Het roept personen en organisaties op om nieuwsbrieven, enquêtes, blogs, webpagina’s, beeldmateriaal … aan te leveren die getuigen van de genderimpact van de coronacrisis.

Meer informatie over onze werking en collecties is te vinden op onze website.

📧 avg.carhif@amazone.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *