Mobiliteit in tijden van Corona

Onderzoeker Péter I. Pápics van Transport & Mobility Leuven onderzocht in opdracht van VRT NWS de impact die de Corona-crisis heeft op onze dagelijkse mobiliteit. Dit gebeurde aan de hand van de metingen van Telraam [https://telraam.net/], dat burgers uitnodigt om het verkeer in hun straat te tellen aan de hand van een lageresolutiecamera op het raam. Op de website van Telraam is een kaart te bekijken waar je live de metingen kunt aflezen. In de week van  16 maart, de lockdown werd op 18 maart van kracht, daalde het zwaar verkeer met 40% en het autoverkeer met de helft. In de twee weken die volgden nam dit aantal nog verder af. Ook het aantal fietsers en voetgangers daalde, maar veel minder dan het gemotoriseerd verkeer. Dat komt waarschijnlijk omdat de maatregelen vooral effect hadden op de langere verplaatsingen. Voor korte afstanden pakken we sowieso vaker de fiets of gaan we te voet. Terwijl het autogebruik laag bleef zien we in de eerste week van april dan weer een significante stijging van het aantal voetgangers en fietsers. Daar heeft waarschijnlijk het mooie lenteweer mee te maken.

Meer info:

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *