Coronakronieken in Mol

Begin april lanceerde het gemeentearchief van Mol een oproep aan de Molse burger om getuigenissen, foto’s en filmpjes over de Coronacrisis door te sturen naar het archief. Na enkele dagen kreeg men een bijzondere reactie binnen.

Een Molse burger was namelijk een initiatief gestart om getuigenissen van mensen uit verschillende bevolkingsgroepen te documenteren en te bundelen in een podcast. Ondertussen zijn er al 4 afleveringen verschenen.

Archivaris Bart Swusten had onmiddellijk interesse om deze bron binnen het gemeentearchief te bewaren. Naast foto’s en geschreven bronnen die het gemeentearchief al verzameld had over Corona, zijn deze ingesproken getuigenissen een mooie en waardevolle aanvulling op de Molse coronacollectie. Met het oog op een oral history over de crisis is deze podcast een belangrijke bron voor de lokale impact van het virus. Het feit dat dit initiatief vanuit een burger gegroeid is, maakt dit nog interessanter voor toekomstig historisch onderzoek.

Ondertussen zijn er afspraken gemaakt om de podcast over te dragen wanneer de hele reeks verschenen is. De originele audiobestanden zullen worden aangeleverd zodat het gemeentearchief niet afhankelijk is van podcastplatformen om de fragmenten op lange termijn te bewaren en af te spelen.

Wil je ze graag beluisteren, dan kan je deze terugvinden via Podbean, Spotify of I-tunes. Je zoekt naar Memoristoria > De Corona Kronieken

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *